Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Διακοπές στη Μύκονο!


Mύκονος  λαμπερή και αέρινη στο φως της ημέρας, γοητευτική και μυστηριώδης κάτω από τους προβολείς της νύχτας, κοσμοπολίτισσα και ερωτική, ζωηρή έως θορυβώδης, «ανεκτική» με τους κεφάτους επισκέπτες της η Μύκονος αποτελεί τον «ομφαλό» του τουριστικού κόσμου.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Μύκονος διαθέτει ιστορικά αξιοθέατα που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί.
 Θα πιείτε το καφέ σας στη Μικρή Βενετία του Αιγαίου. Επίνειο της Χώρας είναι η συνοικία της Αλευκάντρας. Έχει χαρακτηριστεί Μικρή Βενετία και όχι άδικα. Τα σπίτια που είναι κτισμένα σχεδόν πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζουν ένα θέαμα μοναδικό στο Ελλαδικό χώρο. Το κύμα βρέχει τα μπαλκόνια και τα παράθυρα τα οποία είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα. Είναι η αγαπημένη συνοικία και η μούσα των καλλιτεχνών. Εδώ πολλοί ζωγράφοι και συγγραφείς έχουν εμπνευστεί τα έργα τους. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού. Αρχίζει από την παραλία της Αλευκάντρας και καταλήγει στη συνοικία του κάστρου.

 Θα περπατήσετε στα σοκάκια της συνοικίας του Κάστρου και θα επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Παραπορτιανής, ένα μοναδικό βυζαντινό στολίδι του νησιού που βρίσκεται στο ύψωμα του κάστρου. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα διώροφο οίκημα που αποτελείται από πέντε ναούς. Οι τέσσερις είναι κτισμένοι στο ισόγειο. Όλοι οι ναοί έχουν εσωτερική επικοινωνία. Το όνομα Παραπορτιανή το οφείλει στη τοποθεσίας που είναι κτισμένη. Στο πλάι της πόρτας του Κάστρου.

 Θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Χώρα. Στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό και φιλοξενεί τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ρήνειας. Θα δείτε μια σημαντική συλλογή από αγγεία των προϊστορικών και των ελληνιστικών χρόνων, αγάλματα και τεφροδόχους που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στη νεκρόπολη της Ρήνειας και από τη Μύκονο.


 Θα φωτογραφηθείτε στους γραφικούς ανεμόμυλους, το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Είναι ταυτισμένοι μ’ ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού, καθώς κατά τον 19ο αιώνα η άλεση αλεύρων ήταν η βασική πηγή εσόδων του νησιού. Σήμερα, οι μύλοι αυτά τα στρογγυλά λευκά οικοδομήματα με τη κωνική στέγη, αποτελούν το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού.

 Θα κάνετε τα ψώνια σας στο Ματογιάννη που είναι ο πιο εμπορικός δρόμος του νησιού. Εκεί, αλλά και στα γύρω δρομάκια θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μύκονο θα βρείτε όλες τις επώνυμες μάρκες καθώς και καταστήματα Ελλήνων σχεδιαστών μόδας, κοσμηματοπωλεία, γκαλερί, είδη λαϊκής τέχνης, κ.α.

 Θα διασκεδάσετε, θα γλεντήσετε, θα ξεφαντώσετε! Όποια έκφραση κι αν προτιμάτε, η ουσία είναι μία. Στη Μύκονο δεν θα κοιμηθείτε! Θα ακολουθήσετε τους ρυθμούς του νησιού, θα χορέψετε και θα τραγουδήσετε μέχρι τελικής πτώσης και θα πάτε για ύπνο αφού αλέκτωρ λαλήσει τρεις! Εξάλλου γι’ αυτό δεν βρίσκεστε στη Μύκονο;

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Κι επειδή έχουμε συνδέσει τις διακοπές με την ηλιοθεραπεία και το κολύμπι, ας γνωρίσουμε τις δημοφιλέστερες πλαζ της Μυκόνου. Συνδυάζουν καλή οργάνωση, καθαρά νερά, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και διασκέδαση! Γιατί στη Μύκονο ακόμη και το μπάνιο μετατρέπεται σε party. Τα beach bars διοργανώνουν καθημερινά happenings. Τα ντεσιμπέλ στα ύψη, ο υδράργυρος παίρνει φωτιά κι η θάλασσα σε ρόλο πυροσβέστη…
Paradise και Super Paradise, οι διασημότερες παραλίες του νησιού.Η παραλία Paradise βρίσκεται στη νότια πλευρά της Μυκόνου και θεωρείται μια από τις καλύτερες του κόσμου. Λειτουργεί ως οργανωμένη πλαζ από το 1969 και αποτελεί τόπο συνάθροιση της νεολαίας. Εδώ πραγματοποιείται ένα ατέλειωτο πάρτι για το οποίο φροντίζει το Paradise club. Μπορείτε να ΄΄αράξετε΄΄ στις ξαπλώστρες ή χορέψετε πλάι στο κύμα. Το βραδάκι αναλαμβάνουν υπηρεσία οι διασημότεροι Dj’s, οι οποίοι φτιάχνουν ένα πρόγραμμα που ξεσηκώνει τα πλήθη. Εκτός, όμως από διασκέδαση τo Paradise είναι πρώτα απ’ όλα μια υπέροχη παραλία. Η χρυσαφένια αμμουδιά της και τα καταγάλανα νερά της, αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρης της κολύμβησης και των θαλάσσιων σπορ.
Η πρόσβαση στη γειτονική παραλία Super Paradise γίνεται με τα καΐκια που κάνουν το γύρω της Μύκονου. Ανήκει κι αυτή στις πολυσύχναστες πλαζ. Εδώ δεν λείπουν τα πάρτι και τα happenings. Είναι μια από τις αγαπημένες παραλίες των διασημοτήτων που επισκέπτονται το νησί.

 Ελιά, η μαγεία της χρυσής αμμουδιάς. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μυκόνου. Χαρακτηρίζεται από την ατέλειωτη αμμουδιά και τα καταγάλανα καθάρια νερά. Εδώ, θα συναντήσετε πολλούς από τους επώνυμους παραθεριστές του νησιού. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η περίφημη Watermania, ο παράδεισος της νεροτσουλήθρας όπου θα περάσετε αξέχαστες ώρες.

Άγιος Ιωάννης, μια διάσημη παραλία. Η παραλία του Αγίου Ιωάννη απέκτησε μεγάλη φήμη λόγω του ότι στην περιοχή αυτή γυρίστηκαν σκηνές από την κινηματογραφική ταινία Shirley Valentine. Πρόκειται για μια υπέροχη αμμουδιά που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, χωρίς να γίνεται όμως και΄΄πανικός΄΄.
Καλαφάτης, μια ονειρεμένη ακρογιαλιά. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. η άρτια οργάνωσή της παρέχει στους λουόμενους όλες τις ανέσεις, ενώ η υπέροχη αμμουδιά και τα διάφανα νερά της δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα.

 Ξεκινώντας να μιλήσει κανείς για τις παραλίες της Μυκόνου, εντυπωσιάζεται από τις άπειρες επιλογές που ανακαλύπτει ότι προσφέρει το νησί στους λουόμενους. Μικρές και μεγάλες αμμουδιές, οργανωμένες πλαζ και παρθένες παραλίες, πολυσύχναστες και ερημικές, ακρογιαλιές για κάθε γούστο. Φτελιά, Όρνος, Ψαρού, Τούρλος, Χουλάκια, Άγιος Στέφανος, Άνω Μέρα, Μεγάλη Άμμος είναι κάποιες από αυτές που η ομορφιά τους έχει ταξιδέψει στις πέντε Ηπείρους. Εσείς, θα ανακαλύψετε τις υπόλοιπες κατά την περιήγησή σας στο νησί. Έτσι, θα γνωρίσετε τα γραφικά χωριά και τους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μυκόνου. Θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια τους και θα γνωρίσετε πτυχές της παραδοσιακής ζωής των Μυκονιατών. Εξάλλου, όπως είπαμε εξαρχής η Μύκονος είναι το νησί των εκπλήξεων. Γνωρίστε το πολυπρόσωπο νησί κι αφεθείτε στη γοητεία του. 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
 Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα της Μυκόνου είναι το κριθάρι, τα σταφύλια και τα σύκα. Χαρακτηριστικό είναι  και το τυρί της Μυκόνου, η γνωστή «κοπανιστή»,η μυκονιάτικη λούζα που είναι ένας πολύ χαρακτηριστικός μεζές (πρόκειται για ένα αλλαντικό που σερβίρεται σε λεπτές φέτες), το ξινότυρο, τα ζαχαρωτά με τριμμένο αμύγδαλο και  φυσικά δεν μπορούν να απουσιάζουν τα υφαντά. Όσο για την παραδοσιακή τους κουζίνα θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την υπέροχη κρεμμυδόπιτα, το μελιτζανοπίλαφο και τα λουκάνικα της Μυκόνου.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου